RAW “pečení“ se stává hitem

RAW stravování je zcela odlišná cesta v konzumaci potravin, která si zakládá na příjmu syrové (veganské) stravy bez jakékoli tepelné úpravy. Podle lidí, kteří se tímto způsobem stravují, je jediným efektem vaření, peření apod. redukce živin a jiných prospěšných látek, které strava může tělu dát. Z tohohle vznikl i název, „raw“ je anglicky syrový (často se můžete setkat i s názvem „living food“ – žijící jídlo).

Samozřejmě tento druh stravování má i mnoho odpůrců, kteří poukazují na mnohá negativa, který tento druh příjmu potravy obnáší. Dnes se však nezaměřujeme na výhody a nevýhody, ale prostě jen recept, který Vás naláká na svou jednoduchost, chutnost a ještě skvěle vypadá. Avšak jedna nevýhoda určitě stojí za zmínku – jedná se o poměrně drahou záležitost.

Zde je konkrétně jeden recept na zdravé a chutné raw mlsání (dort):

Čokoládový řez

Určitě stojí za vyzkoušení, hodí se nejen jako zdravá sladká tečka po obědě, ale třeba i pro návštěvy. Navíc jeho příprava nezabere více jak 15 minut.

Přísady
· 200 g kešu oříšků/slunečnicových semínek
· 150 g javorového sirupu
· 30 g kakaa
· 30 g kakaového másla (pokud nemáte, můžete využít kokosový olej)
· 1 lžička vanilky nebo jejího extraktu
· ¼ lžičky soli
· 110 ml vody

Postup
1. Rozehřejte tuk (kakaové máslo/kokosový olej) tak, aby byl zcela tekutý. Poté přidejte všechny ingredience a celou směs dejte do vysokovýkonného mixéru a mixujte dokavaď není vzniklý krém zcela hladký. Během mixování vždy na chvíli přestaňte, promíchejte obsah a setřete gumovou stěrkou ze stěn mixéru.

2. Připravte si nádobu cca o velikosti 10×15 cm a vložte do ní pečící papír (dno + stěny).

3. Poté krém přemístěte do Vaší nádoby, a buď zakryjte fólií či pečícím papírem, nebo na misku dejte víko. Dejte na několik hodin do mrazáku či ledničky (minimálně na 3 hodiny).

4. Pak už Vás čeká jen servírování, kdy dezert vyndáte a necháte povolit. Můžete nakrájet na různé tvary a dozdobit např. oříšky či čerstvým ovocem.