Už nikdy více

Avokádo
Avokádo, neboli hruškovník přelahodný, je jedním z nejčastějších viníků podobných zklamání. Skoro se zdá, že má jenom dva stavy, buď je tvrdé na skus, nebo naopak nahnědlé a měkké. Jak v obchodě najít to perfektní? Sáhněte si na něj. Zralé avokádo je takové, které se při JEMNÉM zmáčknutí trochu prohne, ale slupka zůstane pevná. Tedy, když vezmete do ruky plod, a cítíte, že je na dotek úplně tvrdý, je nezralý, naopak pokud se vám div neroztéká v ruce, má to nejlepší už nejspíše za sebou. A co dělat, pokud avokádo, které už jste si koupili a donesli domů, potřebuje ještě pár dní? Nedávejte ho do ledničky, jen ho nechte pár dní na suchém místě, stranou přímého slunce, ovoce takzvaně dojde a bude akorát. Přezrálým se naopak dají ozdravit dezerty, protože poslouží jako zdravější alternativa másla.
avocado ovoce.jpg 
Mango
S mangem se to má podobně jako s výše zmíněným avokádem: přezrálé, nezralé, ale skoro nikdy tak, jak byste ho rádi vy. Tady je dobrým vodítkem barva, hlavně u těch žlutých. Zralý plod má sytě kanárkovou slupku, tedy žádná bledule. Opět i tady platí, ovoce by mělo být na dotek měkké, slupka celistvá, neporušená. Varováním by naopak mělo být, když je plod celý zelený, bez sebemenších stop žluté, nebo naopak celý dooranžova nebo červena. Pokud je mango moc měkké, bude pořád skvělé třeba ve smoothies nebo k masu.
 plody manga.jpg
Okurky
Už jste někdy kousli do okurky (nebo okurku) jenom proto, abyste zjistili, že je celá hořká? Při nákupu kontrolujte konce plodiny. Pokud jsou měkké či dokonce začínají hnít, je to jasný signál, že tak už dotyčný kus leží příliš dlouho. I když budete „bubáky“ odkrajovat, tak by měly být pevné, čisté a bez vad. To ostatně platí o veškerých plodinách. I když ovoce může být třeba trochu zralejší, slupka by měla být vždy neporušená, čistá a rozhodně, ale rozhodně bez plísní.